1. Jauhkan salt shaker.
2. Gantikan rasa masin manis atas makanan yang dipanggang, gantikan butter dengan kaya atau jem.
3. Tambahkan lebih buah-buahan dalam diet, kerana kandungan natriumnya rendah.
4. Gunakan produk yang baik dan rendah natrium.
5. Berhati-hati! Sesetengah pengeluar menaikkan kandungan lemak apabila mengurangkan natrium dalam produk.
6. Sesetengah produk berasaskan tomato seperti sos spageti dan sup sangat tinggi kandungan natrium.
7. Lebihkan bawang putih, bawang besar dan lada putih. Gaulkan bersama salad, sos, kentang lenyek dan telur goreng.
8. Gantikan garam dengan serbuk perasa. Cubalah campurkan cuka dan rempah ratus dalam masakan anda.
9. Beli buku masakan yang menekankan resepi kurang garam atau atau melayari internet.
10. Sentiasa mencuba untuk mengurangkan garam dalam apa jua masakan anda.
11. Periksa label pada makanan yang mengandungi garam. Pilihlah yang rendah natrium atau dikurangkan.